زیتون سبز بخریم یا زیتون سیاه؟

زیتون معمولا در اوایل تابستان شروع به گل دادن می كند و میوه آن كم كم ظاهر می شود و در اواخر تابستان میوه آن به ثمر می رسد. در این هنگام زیتون سبز است و به تدریج تبدیل به بنفش و قهوه ای و سپس سیاه می شود، به طوری كه در اواخر پائیز كه موقع برداشت میوه است رنگ آن به كلی تیره است. شما با كدام زیتون میانه دارید؟ کدام زیتون را مغذی ‌تر می ‌دانید؟

 

زیتون سبز بخریم یا زیتون سیاه؟

 

دكتر آراسب دباغ ‌مقدم، متخصص علوم غذا و صنایع غذایی، به این پرسش پاسخ می ‌دهد.
آقای دكتر! دلیل تفاوت رنگ زیتون‌ ها چیست؟

زیتون از نظر رنگ، دارای انواع مختلفی است كه شاید مهمترین آن ها انواع سبز و سیاه باشد. این نوع زیتون‌ ها به طور طبیعی دارای این رنگ ‌ها هستند ولی غیر از این، در صنایع غذایی، گاهی انواع سبزرنگ آن توسط تركیبات آهن به رنگ تیره متمایل به سیاه در می ‌آیند.

ولی عده‌ای بر این اعتقادند كه زیتون‌ های سبز در روند رسیدن، كم‌ كم تیره می‌ شوند.

بله، این درست است. زیتون‌ ها به مرور زمان در فرآیند رسیدن از سبز به تیره‌ تر شدن میل می ‌کنند ولی زیتون ‌های سیاه و سبز به كلی 2 نوع متفاوت هستند. موارد تغییر رنگ زیتون از سبز به سیاه، بیشتر تحت تاثیر همان تركیبات آهنی است كه در صنایع غذایی به آن می ‌افزایند تا رنگ آن را تیره كنند.

این تركیبات ضرری ندارند؟

در این خصوص 2 نظر كاملا متفاوت وجود دارد. بعضی‌ ها اعتقادی به افزودنی ‌ها و دست‌ كاری ‌های انسانی در مواد غذایی ندارند و این كار را نمی‌ پسندند ولی بعضی‌ ها هم با این موضوع مشكلی ندارند. سال‌ های زیادی از تیره كردن زیتون‌ ها به این شیوه می ‌گذرد و امروزه این یکی از استانداردهای جهانی این محصول است.

اگر تنها تفاوت این زیتون‌ ها با همدیگر در رنگ آن ها است؛ چرا اصلا این كار را انجام می ‌دهند؟

به هر حال، مواردی در بازار مصرف وجود دارد كه باید علاقه مصرف ‌كنندگان در مورد آن لحاظ شود. از دیدگاه تولیدكننده، مصرف ‌كنندگان حق انتخاب دارند و باید سلیقه آن ها را با محصولات متنوع تامین كرد. بنابراین تنوع رنگ بیشتر برای مشتری‌ پسندكردن محصول در بازار كاربرد دارد.

از بین زیتون ‌های سبز و مشكی، كدام یك ارزش غذایی بیشتری دارند؟

بخش عمده‌ ای از ارزش غذایی زیتون مربوط به روغن آن است. اگر بر همین مبنا بخواهیم درباره زیتون و ارزش غذایی آن قضاوت كنیم، زیتون‌ های تیره ‌رنگ دارای میزان روغن بیشتری هستند و از این نظر غنی ‌تر محسوب می ‌شوند. به طور كلی، روغن زیتون جزو روغن‌ های بسیار مطلوب محسوب می ‌شود و عنصر تعیین‌ كننده‌ ای در درجه‌ بندی زیتون ‌ها به شمار می ‌آید.